soorten zonnepanelen

‘Daglicht’ panelen of zonnepanelen?

 Als er daglicht- en zonnepanelen bestaan, is er dan een verschil tussen daglicht en zonlicht? Nee, in principe niet, want het is allebei licht afkomstig van de zon. Alle panelen zijn dus ook daglicht panelen.

We gebruiken de term daglicht als het bewolkt is en het niet duidelijk is dat het licht afkomstig is van de zon. We spreken van zonlicht als het licht direct van zon, zonder obstakels zoals wolken, op de daglichtpanelen of zonnepanelen valt.

Wat is nou het verschil?

Het verschil tussen een daglichtpaneel en een zonnepaneel is dat een daglichtpaneel beter presteert bij daglicht (lees: bewolking) dan een zonnepaneel, doordat het daglichtpaneel gevoeliger is voor deze omstandigheden.

Daglicht- en zonnepanelen leveren beide minder op in de winter, doordat de dagen korter zijn en de zon minder schijnt. Moet je dan toch daglichtpanelen in plaats van zonnepanelen nemen? Dat is niet nodig! In Nederland hebben we voldoende uren zon om zonnepanelen te gebruiken en een goede opbrengst te behalen, want de zon schijnt normaal gesproken tussen de 1400 en 1700 uur per jaar.

Waardoor werkt een ‘daglichtpaneel’ dan beter?

Doordat een omvormer een minimaal opstartspanning (voltage) nodig heeft voordat hij aangaat, zul je dit voltage eerder halen doordat bij daglichtpanelen de spanning per paneel hoger is dan bij een standaard paneel. Ook hebben deze panelen vaker een andere cel-techniek die ervoor zorgt dat het paneel eerder zijn voltage gaat halen.

Kortom bij voldoende panelen ongeacht of het daglichtpanelen of zonnepanelen zijn, zal elke installatie in combinatie met de juiste omvormer altijd prima werken bij normale omstandigheden. Wel zal het rendement in combinatie met daglichtpanelen hoger worden maar hiervoor betaal je dan ook extra bij de aanschaf.  

Waarom dan toch ‘daglichtpanelen’?

In bepaalde omstandigheden kan het slim zijn om toch de duurdere ‘daglicht panelen’ te nemen. 

Onder andere in de volgende omstandigheden kan dit een reden zijn: Bij veel schaduw, weinig dakvlak, noordzijde dak, aanzicht en langste levensduur en hoogste rendement. Graag adviseren wij u hierover in een persoonlijk gesprek.