Wat leveren zonnepanelen op?

Rendement zonnepanelen

Het rendement geeft aan hoe winstgevend je investering in zonnepanelen kan zijn. Door dalende prijzen van zonnepanelen en toenemende opbrengsten per paneel is zonne-energie de laatste jaren steeds aantrekkelijker geworden. Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het soort paneel, de ligging van het dak, weersomstandigheden, leeftijd en eventuele vervuiling. Het rendement verschilt dus per systeem.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst verschilt per soort paneel. Een monokristallijnpaneel beschikt over het hoogste rendement per m2 en wordt gevolgd door het polykristallijnpaneel. De dunne film panelen hebben op dit moment het laagste rendement. Dit komt vooral omdat de monocel fabrikanten tegenwoordig de zelfde techniek in hun cellen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat veel ‘gewone’ zonnepanelen ook met diffuus licht al energie opwekken.

De ligging van het dak en de plaatsing van de zonnepanelen hebben ook invloed op het rendement. Bij een plat dak hebben wij de plaatsing volledig in eigen hand. De panelen gericht naar het zuiden met een hellingshoek van 30 tot 35 graden zorgen voor de hoogste opbrengst. Geen dak op het zuiden? Ook geen probleem! Dan adviseren wij je om de panelen zo zuidelijk mogelijk te plaatsen tussen west en oost.

Het hoogste rendement

Goede weersomstandigheden zorgen voor een hoger rendement. Het gezegde “achter de wolken schijnt de zon” gaat letterlijk op bij het opwekken van zonne-energie. Het hoogste rendement wordt behaald bij direct zonlicht, maar ook zonder zon en bij daglicht wordt er zonne-energie opgewekt. Nederland is een klein land maar ook hier is er verschil in het aantal zonuren. Het is een minimaal verschil, maar hoe westelijker je woont, hoe rendabeler je zonnepanelen installatie is. Het westen heeft namelijk gemiddeld 1650 tot 1700 zonuren per jaar en het midden oosten 1400 tot 1450 zonuren per jaar.

In de eerste 10 levensjaren leveren de panelen het hoogste rendement. Tegenwoordig hebben de zonnepanelen  een levensduur van 25 jaar. Na 25 jaar leveren de zonnepaneel nog minimaal 80% op van het oorspronkelijke rendement.

Voorkom rendementsverlies

Vervuilde zonnepanelen kunnen zorgen voor een rendementsverlies tot 5% per jaar. Het regent regelmatig in Nederland, waardoor het meeste vuil wel wordt weggespoeld. De meeste panelen beschikken over een speciale coating waardoor ze in de eerste 2 jaar vrijwel geen schoonmaak beurt nodig hebben. Na deze periode kan het zijn dat regenwater niet voldoende is of verzamelt het vuil zich aan de onderste rand. Het wordt dan verstandig om jouw zonnepanelen in het begin van de lente even goed af te spoelen met water, af te nemen met een doek of met een zachte borstel. Gebruik absoluut geen schuurmiddel, schuurspons of hogedruk reiniger. Dit kan namelijk zorgen voor beschadiging aan de panelen! Wanneer je in een omgeving woont waardoor je panelen erg vies worden, is het verstandig om je panelen 2 keer in plaats van 1 keer per jaar schoon te maken. Je kunt je zonnepanelen het beste schoonmaken met Solar Cleaner. Dit spray je op de panelen, laat je 10 minuten intrekken en spoel je er vervolgens met water af.

Zijn zonnepanelen rendabel voor jou?

Om uit te zoeken of zonnepanelen voor jou rendabel zijn, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten en de opbrengsten. Als eerst is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel kWh je per jaar verbruikt. Op basis hiervan kunnen wij gaan kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je te voorzien van jouw energie behoefte.