Energie Investeringsaftrek (EIA), nu nog aantrekkelijker

Energie Investeringsaftrek (EIA), nu nog aantrekkelijker

Ook bedrijven die kleinere PV-installaties aanschaffen kunnen nu EIA aanvragen. In 2019 lag de grens nog op 25.000 Wattpiek. In 2020 is de grens verlaagd naar 15.000 Wattpiek. Tijdens Prinsjesdag werd al gepresenteerd dat het budget van de EIA voor ondernemers in 2020, 147 miljoen euro zou blijven. Ook werd toen gezegd dat de regeling verbreed zou worden per 1 januari 2020.

De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid bedrijven ondersteunt bij het investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met EIA kan een bedrijf 45% van deze investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijvingen. Een bedrijf betaalt daarom minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Toenemende vraag door dalende grens

In 2018 vroegen bedrijven 1.888 keer de EIA aan voor zonnepanelen, dit is een toename van 21% ten opzichte van 2017. In 2019 werd al bekend gemaakt dat de EIA regeling blijft tot 2024. Door de verlaging van de grens wordt verwacht dat de vraag nog meer zal toenemen. De EIA gaat over het algemeen altijd samen met  de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die maximaal 28% van de investering bedraagt. Met de 45% van de EIA, kun je dus maximaal 73% aftrekken.

Terugverdientijd daalt

De onderneming betaalt door de EIA en KIA in het jaar van aanschaf minder belasting door de extra aftrekpost. De omvang hiervan hangt af van het belastingtarief dat de onderneming betaalt. De EIA is vooral aantrekkelijk voor ondernemers zonder B.V.. Het tarief van een B.V. zit namelijk tussen de 16,5 en 25%. Bij  een onderneming zonder B.V. kan het tarief oplopen tot 49,5%.

Romano Hagen rekent dat een pv-systeem bestaand uit 45 zonnepanelen met een aanschafwaarde van 15.000 euro exclusief btw een belastingvoordeel van 3.943 euro kan opleveren. ‘De investering bedraagt dan nog iets meer dan 11.000 euro en de terugverdientijd is 4 jaar met een rendement dat in 10 jaar gemiddeld op ruim 6,6% ligt. Uiteraard is de rekensom per klant verschillend, maar dit kan heel goed inzichtelijk gemaakt worden’. De Centrale BTW Teruggave heeft een platform ontwikkeld waarmee zij het verdienmodel voor ondernemers inzichtelijk maken; www.duurzaamgefinancierd.nl. Ook kunt u bij ons een offerte aanvragen. Wij rekenen dan uit wat uw terugverdientijd zal zijn. Bron: Solar Magazine.

Blij met de verandering

Wij zijn blij met deze ontwikkelingen. Voor 15 kilowattpiek aan zonnepanelen heb je al gauw 100 vierkante meter dakoppervlakte nodig. De grens in 2019 maakte dat alleen bedrijven met een dakoppervlakte van zo’n 170 vierkante meter EIA konden aanvragen. Bedrijfspanden met 100 vierkante meter dak komen veel meer voor in Nederland. Met de verbrede EIA regeling komen daarom meer bedrijven in aanmerking voor deze regeling. De maximale netaansluiting van 3x80A is nog wel een verplichting.

Zonnepanelen aanschaffen met EIA

Wilt u weten wat zonnepanelen voor u en uw onderneming kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij maken dan een vrijblijvende offerte op maat. Voor de subsidies verwijzen wij u graag door naar uw eigen boekhouder. Mochten u en uw boekhouder er niet uitkomen, dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen. Wij kunnen u ondersteunen bij het aanvragen van de subsidie.

Lees meer

Advies op maat zonnepanelen BespaarPartner Tuk Steenwijk

Laat u informeren over zonne-enegie!

Laat u informeren over zonne-energie! Regelmatig organiseert BespaarPartner een informatieavond samen met gemeente Steenwijkerland. “Wij merken dat veel mensen behoefte hebben aan informatie. Er wordt

Lees verder