Gesloten van woensdag 25 december t/m woensdag 1 januari. Geopend op donderdag 2 januari. Fijne feestdagen namens team Bespaarpartner!

Kamer: vergoeding particulieren die stroom leveren niet negatief

De Tweede Kamer wil de regels voor de vergoeding aan particulieren die stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet aanpassen. Volgens de huidige wet moeten huishoudens die meer elektriciteit opwekken dan ze verbruiken een “redelijke vergoeding” ontvangen. Echter, in de praktijk gebeurt het soms dat particulieren moeten betalen als er een overschot aan elektriciteit is, bijvoorbeeld op zonnige dagen.

De aanstaande coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB, die samen een meerderheid in de Kamer vormen, willen de wet wijzigen zodat de “redelijke vergoeding” die energieleveranciers aan klanten betalen niet negatief kan zijn. NSC-Kamerlid Postma zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het vreemd is “dat op momenten wanneer gas- en kolencentrales draaien en er veel zonneschijn is, duurzame energie juist een kostenpost wordt.”

Er was vandaag veel verwarring over de exacte gevolgen van het plan. Het voorstel betekent niet dat energieleveranciers helemaal geen kosten meer mogen rekenen; ze mogen nog steeds kosten voor het terugleveren in rekening brengen.

Salderingsregeling verdwijnt

De coalitiepartijen hebben in hun akkoord van vorige week ook afgesproken dat de salderingsregeling in 2027 in één keer wordt afgeschaft. Met deze regeling kunnen bezitters van zonnepanelen de stroom die ze terugleveren wegstrepen tegen de stroom die ze van het net afnemen.

Volgens Postma was het altijd al duidelijk dat de salderingsregeling in de toekomst niet houdbaar zou zijn. Demissionair minister Jetten had eerder een plan voorgesteld om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen, maar dat werd begin dit jaar door de Eerste Kamer verworpen. De nieuwe voorstellen moeten opnieuw door beide Kamers worden goedgekeurd.

Lees meer