Gesloten van woensdag 25 december tot en met woensdag 1 januari. Weer geopend op donderdag 2 januari

Aanschaf zonnepanelen

Alles over zonnepanelen

Kies je voor zonnepanelen, dan kies je voor duurzaamheid. De zon is de schoonste en groenste energiebron. Door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen hoef je minder energie af te nemen van de energieleverancier en gaan je energiekosten dus omlaag. Zonnepanelen zorgen er daarnaast ook voor dat de waarde van je woning stijgt; energiezuinige woningen met lage woonlasten zijn immers aantrekkelijk voor kopers. Zonnepanelen hebben veel voordelen, dus. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. BespaarPartner biedt een breed assortiment zonnepanelen, waardoor wij voor iedere situatie het perfecte zonnepaneel hebben. Maar hoe werkt een zonnesysteem nou precies?  En wat moet jij als koper nu precies weten over zonnepanelen? We hebben hieronder de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

Inhoud

Wat moet ik weten over zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn behoorlijk duur in de aanschaf. Daarom wil je ongetwijfeld eerst het nodige weten over deze panelen. Allereerst moet je weten dat je de aanschafwaarde altijd terugverdient. Met behulp van zonnepanelen wek je zelf stroom op. Dit betekent dat je minder stroom af hoeft te nemen bij je energieleverancier. Hierdoor bespaar je maandelijks op je energierekening. Daarnaast is het makkelijk om te weten dat er verschillende soorten panelen zijn. Zo kun je kiezen uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Deze zonnecollectoren verschillen van elkaar, zowel in rendement als in aanschafwaarde. Verdiep je dus eerst goed in zonnepanelen alvorens je een keuze maakt, of laat je adviseren door ons.

Wat zijn zonnepanelen?

Duurzame energie speelt vandaag de dag een steeds grotere rol in ons leven. Zo wordt er wereldwijd meer en meer aandacht besteed aan het opwekken van energie met behulp van zon-, wind- en waterkracht. Steeds meer mensen beseffen het belang hiervan en dragen hier een steentje aan bij door zelf energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier om zelf energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen. Niet gek dus dat we op steeds meer daken in onze directe omgeving zonnepanelen terugzien. Ondanks de toenemende populariteit zijn zonnepanelen nog niet bij iedereen bekend. Daarom lichten we hier kort toe wat zonnepanelen nu eigenlijk zijn.

Zonnepanelen zijn grote panelen die voornamelijk op daken van gebouwen geplaatst worden. Het is zowel mogelijk om een zonnepaneel op een plat dak als op een hellend dak te plaatsen. We zien deze panelen echter ook steeds vaker terug in weilanden in een veldopstelling en zelfs op het water. Zonnepanelen doen niets anders dan het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. De panelen zijn voorzien van zonnecellen die zonnestralen opvangen. Naast zonnestralen zijn de meeste panelen echter ook in staat om (fel) daglicht om te zetten in energie. Met behulp van omvormers wordt het (zon)licht omgezet. Hierdoor kun je het als stroom gebruiken om elektrische apparaten in je woning te laten werken.

Wie heeft zonnepanelen uitgevonden?

Mensen proberen al sinds jaar en dag energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Het begon allemaal al bij de Griekse filosoof Aristoteles, die al voor Christus leefde. Destijds bleef het echter beperkt tot ideeën om huizen zo te bouwen dat de warmte van de zon zo goed mogelijk benut wordt. Er gingen vervolgens behoorlijk wat jaren overheen voordat het eerste zonnepaneel uitgevonden werd. Het begon allemaal bij de Fransman Alexander-Edmond Becquerel. In 1839 ontdekte hij het zogeheten fotovoltaïsche effect, een zonnecel die licht omzet in elektriciteit. Hij bouwde een speciale installatie die energie bleek op te wekken zodra deze blootgesteld werd aan zonlicht.

Toch is Becquerel niet de uitvinder van de zonnepaneel zoals we die vandaag de dag kennen. Het eerste paneel dat enigszins vergelijkbaar is met die van tegenwoordig werd namelijk geproduceerd door de Amerikaanse wetenschapper Charles Fritts. Bij de ontwikkeling van het zonnepaneel maakte hij echter wel gebruik van de bevindingen van Becquerel. Daarnaast maakte Fritts dankbaar gebruik van de kennis van Willoughby Smith, die de fotogeleiding via selenium ontdekte. Door deze kennis met elkaar te combineren slaagde hij erin een paneel te ontwikkelen dat energie opwekt met behulp van de zon.

Het rendement van de panelen die destijds ontwikkeld werden was niet om over naar huis te schrijven. In de jaren na de uitvinding van Fritts werd er dan ook nog talloze malen geschaafd aan de panelen. In 1954 ontwikkelden de Amerikaanse onderzoekers Daryl Chapin, Calvin Fuller en Gerard Pearson de fotovoltaïsche siliconencel. Vanaf 1958 werd deze zonnecel ingezet voor het opwekken van energie door onder meer satellieten. Doordat de panelen bijzonder duur waren en nog geen hoog rendement behaalden, werden ze nauwelijks gebruikt. Vanaf circa 2010 werden de panelen pas betaalbaar voor particulieren. Bovendien lag het rendement rond dat jaar ook stukken hoger dan voorheen. De terugverdientijd van zonnepanelen werd hierdoor korter, waardoor het interessanter werd om ze aan te schaffen.

Wanneer zijn zonnepanelen interessant?

Het klinkt ontzettend interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Helaas is niet iedere woning geschikt voor zonnepanelen. De woning is bijvoorbeeld niet geschikt voor zonnepanelen wanneer het niet jouw eigendom is. Huur je een woning en wil je toch zonnepanelen? Dan moeten er goede afspraken gemaakt worden met de verhuurder. Daarnaast is een huis zonder eigen dak natuurlijk ook niet geschikt voor zonnepanelen. Een huis zonder eigen dak klinkt wat raar, maar we doelen hier bijvoorbeeld op een appartement in een appartementencomplex. Zo’n appartement heeft geen eigen dak. In dat geval is uw huis natuurlijk ook niet geschikt voor zonnepanelen.

Ben je eigenaar van een woning met een eigen dak? Dan betekent dit niet dat je zonder problemen zonnepanelen kunt plaatsen. Je dak moet namelijk wel geschikt zijn voor de panelen. Om dit te bepalen, moet je allereerst kijken naar de constructie van het dak. Kan deze het extra gewicht van de zonnepaneleninstallatie bijvoorbeeld dragen? Indien dit niet voor problemen zorgt, dien je ook te kijken naar de ligging van het dak en de hellingshoek. Zonnepanelen op een dak op het zuiden hebben het hoogste rendement. Heeft jouw dak een hellingshoek van minder dan 15 of meer dan 45 graden? Dan ligt het rendement lager, wat jouw dak minder geschikt maakt voor zonnepanelen.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Steeds meer Nederlanders overwegen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Een goede ontwikkeling, want op deze manier wordt er zelf stroom opgewekt. Wil jij ook zonnepanelen? Dan hoef je minder energie af te nemen van jouw energieleverancier. Dit is goed voor het milieu en ook voor je eigen portemonnee. Zonnepanelen zijn echter niet altijd even interessant. Zo is de windrichting van je dak bijvoorbeeld van belang. Ligt het dak van jouw woning op het zuiden of het westen? Dan zijn zonnepanelen wel degelijk interessant. De zon staat namelijk lange tijd op deze panelen, waardoor het rendement hoger is dan panelen die op een dak richting het noorden of het oosten liggen. Dit betekent overigens niet dat zonnepanelen geen goede investering zijn wanneer je dak op het noorden of oosten ligt. Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Neem dan contact op met ons.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Wil je zonnepanelen op je dak? Dan ben je bij BespaarPartner aan het juiste adres. De meeste mensen die zonnepanelen willen, adviseren wij om met ons een afspraak te maken. Dit kan bij ons op kantoor of bij je thuis.

Met je zoektocht naar zonnepanelen krijg je ongetwijfeld een groot aantal resultaten. Voordat je begint aan je zoektocht, is het handig om te weten dat er verschil zit in zonnepanelen. Veel mensen hebben hier echter geen weet van. Zo denk je waarschijnlijk dat een zonnepaneel een zonnepaneel is. Die gedachte is op zich ook vrij logisch te verklaren, de panelen lijken van een afstandje namelijk behoorlijk op elkaar. Daarbij komt dat alle zonnepanelen (dag)licht omzetten in energie. Toch zit er wel degelijk verschil in zonnepanelen.

Op het gebied van zonnepanelen hebben de laatste jaren behoorlijk wat ontwikkelingen plaatsgevonden. Dit heeft er onder meer in geresulteerd dat er tegenwoordig verschillende soorten zonnepanelen zijn. Zo kennen we inmiddels zonnepanelen  met polykristallijnmonokristallijn en dunne film. Voordat je een weloverwogen keuze kunt maken, moet je weten hoe deze panelen precies werken en wat de verschillen zijn. Je kunt je inlezen op onze website of maak een afspraak met ons om je te laten adviseren.

Rendement

Bij zonnepanelen draait het natuurlijk allemaal om het rendement. Hoe meer zon, des te hoger het rendement van je panelen. Een hoger rendement betekent automatisch dat je minder stroom af hoeft te nemen van de energieleverancier. Hierdoor dalen je maandelijkse lasten. Het rendement van je panelen kan op bepaalde dagen minder zijn dan normaal. Dit kan komen doordat de zonnecollectoren vies zijn of door verschillende weersomstandigheden. Lees hier meer over rendement.

Zonnepanelen bij verschillende weersomstandigheden

Een laag rendement kan echter ook veroorzaakt worden door het weer. Hieronder lichten we verschillende weersomstandigheden uit.

Welke zonnepanelen geven het hoogste rendement?

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren flink omlaag gegaan. Toch is het nog steeds een flinke investering om je dak vol te leggen met panelen. Gelukkig verdien je de investering op termijn weer terug. Hoeveel jaar het duurt voordat je je geld terug hebt? Dat hangt af van het soort zonnepaneel dat je kiest. Het rendement verschilt namelijk per paneel. Uiteraard wil je de investering in zonnecollectoren zo snel mogelijk terugverdienen. Daarom zoek je vast en zeker naar de zonnepanelen met het hoogste rendement. Maar welke zonnepanelen hebben eigenlijk het hoogste rendement? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Waarom zonnepanelen op een aparte groep in de meterkast?

Zonnepanelen worden vrijwel altijd aangesloten op een groep in de meterkast. Op deze manier kan de energie die jouw panelen opwekken verdeeld worden over je woning. Het is aan te raden zonnepanelen direct op een aparte groep aan te sluiten. Volgens de regels moet een omvormer van 600 watt namelijk een aparte groep hebben. Dit in verband met jouw eigen veiligheid. Doorgaans is een groep in een woning namelijk berekend op maximaal 16 ampère. Indien je de omvormer aansluit op een groep met grote elektrische apparaten kan er veel meer stroom door een groep gaan lopen. Dit kan ervoor zorgen dat er brand ontstaat. Daarom doe je er goed aan zonnepanelen altijd op een aparte groep aan te sluiten.

Waarom wijkt mijn energienota af van mijn omvormer?

Op je energierekening kun je vinden hoeveel energie je van het net hebt gebruikt en aan het net hebt geleverd. De opbrengst die vermeld wordt op je omvormer of monitoringsapp wijkt altijd af van de opbrengst op je energienota. Dit komt doordat je voor de meter ook energie gebruikt. Wanneer jouw zonnepanelen energie opwekken wordt die elektriciteit eerst gebruikt in je woning. Wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan dat er wordt gebruikt, gaat het pas naar het net. Op je energienota staat ook jouw heffingskorting (vermindering energiebelasting). In 2023 is dat €521,81 exclusief btw.

Heb je vragen over opbrengsten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Zonnepanelen en optimizers

Bij een zonnepaneleninstallatie kun je ervoor kiezen om optimizers te plaatsen. Een optimizer is in feite niets anders dan een micro-omvormer. Optimizers zijn speciale onderdelen die worden aangesloten op de bekabeling en de omvormer van de installatie. Ze zorgen ervoor dat zonnepanelen afzonderlijk uitgelezen worden. Indien er geen optimizers aanwezig zijn, wordt een zonnepaneleninstallatie als geheel uitgelezen. Dit kan nadelig zijn, bijvoorbeeld wanneer bepaalde panelen (gedeeltelijk) in de schaduw liggen. Nu denk je mogelijk dat het sowieso handig is om optimizers te plaatsen. Dit is echter niet altijd verstandig. Wij raden je alleen aan optimizers te plaatsen wanneer (een deel van) de panelen in de schaduw ligt, of wanneer de panelen in andere lengterichtingen liggen. Optimizers kunnen namelijk behoorlijk prijzig zijn.

Optimizers worden altijd tussen de zonnepaneleninstallatie geplaatst. Alvorens ze worden aangesloten op de centrale omvormer, worden optimizers aangesloten op de kabels van de panelen. Op deze manier kan de extra stroom die wordt opgewekt met optimizers ook omgezet worden in bruikbare stroom.

Zonnepanelen of daglichtpanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan wek je stroom op zodra de panelen blootgesteld worden aan zonnestralen. In Nederland schijnt de zon met name in het voorjaar en in de zomer. In het najaar en in de winter zijn er zo nu en dan ook zonnige dagen, maar dit zijn er niet veel. Veel mensen denken daarom ook dat zonnepanelen alleen in de lente en zomer stroom opwekken. Dit is echter een misvatting. Het is namelijk niet zo dat er alleen stroom opgewekt wordt op zonnige dagen. Houdt de bewolking het zonlicht tegen? Dan betekent dit niet dat je zonnepanelen helemaal geen stroom opleveren. Ook bij daglicht wekken panelen namelijk stroom op.

Doordat zonnepanelen ook stroom opwekken bij daglicht, vragen veel mensen zich af waarom ze geen daglichtpanelen heten. Deze gedachtegang kunnen wij ons voorstellen. De reden dat zonnepanelen geen daglichtpanelen heten, is omdat er ook speciale panelen voor daglicht op de markt zijn. Het verschil zit hem met name in het rendement. Zo wekken zonnepanelen meer op wanneer de zon schijnt dan bij daglicht. Je hebt daarentegen juist weer meer aan daglichtpanelen wanneer de zon niet schijnt of zich verschuilt achter de wolken.

Zonnepanelen registreren

Indien je zonnepanelen op je dak wilt plaatsen, moet je de panelen registreren bij je netbeheerder. Dit is verplicht voor iedereen die over zonnepanelen beschikt. De voornaamste reden voor deze registratie is dat er ook in de toekomst een stabiel elektriciteitsnetwerk gegarandeerd kan worden. De registratie van zonnepanelen levert de netbeheerder namelijk waardevolle informatie op. Geregistreerde panelen maken het bijvoorbeeld inzichtelijk waar onderhoud aan of uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk nodig is. Daarnaast wordt in kaart gebracht hoe Nederland er op het gebied van duurzaamheid voor staat. Tot slot zorgt registratie van je zonnepanelen voor veiligheid voor jezelf en voor de monteur. De gegevens van geregistreerde zonnepanelen worden bijgehouden in het Product Installatie Register (PIR), dat is opgericht in opdracht van Nederlandse netbeheerders.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen zijn behoorlijk duur in de aanschaf. Ondanks dat het een flinke investering is, kijken maar weinig mensen op of om naar hun panelen. Zodra de installatie geplaatst is, wordt verwacht dat zonnepanelen gewoon hun werk doen. De eerste tijd ervaar je ongetwijfeld geen problemen met de panelen. Na verloop van tijd kan het rendement echter steeds iets lager worden. Veel mensen denken dat dit te wijten is aan de zonnepanelen zelf. Dit kan inderdaad, maar de er iets is wat je zelf kunt doen om het rendement te verhogen. De zonnepanelen moeten zo nu en dan namelijk ook onderhouden worden. Op den duur kan zich vuil ophopen op de zonnecellen. Het merendeel spoelt weliswaar weg door de regen, maar er blijft vaak ook vuil achter. En hoe meer vuil er aanwezig is op de panelen, des te lager het rendement.

Wanneer we het hebben over onderhoud van zonnepanelen denken veel mensen aan schoonmaken. Het is echter ook belangrijk om zo nu en dan de staat van uw zonnepanelen te inspecteren. De meeste panelen gaan behoorlijk wat jaren mee, maar er kunnen natuurlijk altijd beschadigingen ontstaan. Zo kunnen de panelen zelf beschadigd raken. Het is echter ook mogelijk dat kabels of omvormers gebreken gaan vertonen. Door uw zonnepanelen regelmatig te controleren, komen dergelijke problemen vroegtijdig aan het licht.

Zonnepanelen zijn behoorlijk duur in de aanschaf. Daarom wil je ongetwijfeld eerst het nodige weten over deze panelen. Allereerst moet je weten dat je de aanschafwaarde altijd terugverdient. Met behulp van zonnepanelen wek je zelf stroom op. Dit betekent dat je minder stroom af hoeft te nemen bij je energieleverancier. Hierdoor bespaar je maandelijks op je energierekening. Daarnaast is het makkelijk om te weten dat er verschillende soorten panelen zijn. Zo kun je kiezen uit monokristallijn, polykristallijn en dunne film zonnepanelen. Deze zonnecollectoren verschillen van elkaar, zowel in rendement als in aanschafwaarde. Verdiep je dus eerst goed in zonnepanelen alvorens je een keuze maakt, of laat je adviseren door ons.

Duurzame energie speelt vandaag de dag een steeds grotere rol in ons leven. Zo wordt er wereldwijd meer en meer aandacht besteed aan het opwekken van energie met behulp van zon-, wind- en waterkracht. Steeds meer mensen beseffen het belang hiervan en dragen hier een steentje aan bij door zelf energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier om zelf energie op te wekken is met behulp van zonnepanelen. Niet gek dus dat we op steeds meer daken in onze directe omgeving zonnepanelen terugzien. Ondanks de toenemende populariteit zijn zonnepanelen nog niet bij iedereen bekend. Daarom lichten we hier kort toe wat zonnepanelen nu eigenlijk zijn.

Zonnepanelen zijn grote panelen die voornamelijk op daken van gebouwen geplaatst worden. Het is zowel mogelijk om een zonnepaneel op een plat dak als op een hellend dak te plaatsen. We zien deze panelen echter ook steeds vaker terug in weilanden in een veldopstelling en zelfs op het water. Zonnepanelen doen niets anders dan het omzetten van zonne-energie in elektriciteit. De panelen zijn voorzien van zonnecellen die zonnestralen opvangen. Naast zonnestralen zijn de meeste panelen echter ook in staat om (fel) daglicht om te zetten in energie. Met behulp van omvormers wordt het (zon)licht omgezet. Hierdoor kun je het als stroom gebruiken om elektrische apparaten in je woning op te laten werken.

Mensen proberen al sinds jaar en dag energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Het begon allemaal al bij de Griekse filosoof Aristoteles, die al voor Christus leefde. Destijds bleef het echter beperkt tot ideeën om huizen zo te bouwen dat de warmte van de zon zo goed mogelijk te benut wordt. Er gingen vervolgens behoorlijk wat jaren overheen voordat het eerste zonnepaneel uitgevonden werd. Het begon allemaal bij de Fransman Alexander-Edmond Becquerel. In 1839 ontdekte hij het zogeheten fotovoltaïsche effect, een zonnecel die licht omzet in elektriciteit. Hij bouwde een speciale installatie die energie bleek op te wekken zodra deze blootgesteld werd aan zonlicht.

Toch is Becquerel niet de uitvinder van de zonnepaneel zoals we die vandaag de dag kennen. Het eerste paneel dat enigszins vergelijkbaar is met die van tegenwoordig werd namelijk geproduceerd door de Amerikaanse wetenschapper Charles Fritts. Bij de ontwikkeling van het zonnepaneel maakte hij echter wel gebruik van de bevindingen van Becquerel. Daarnaast maakte Fritts dankbaar gebruik van de kennis van Willoughby Smith, die de fotogeleiding via selenium ontdekte. Door deze kennis met elkaar te combineren slaagde hij erin een paneel te ontwikkelen dat energie opwekt met behulp van de zon.

Het rendement van de panelen die destijds ontwikkeld werden was niet om over naar huis te schrijven. In de jaren na de uitvinding van Fritts werd er dan ook nog talloze malen geschaafd aan de panelen. In 1954 ontwikkelden de Amerikaanse onderzoekers Daryl Chapin, Calvin Fuller en Gerard Pearson de fotovoltaïsche siliconencel. Vanaf 1958 werd deze zonnecel ingezet voor het opwekken van energie door onder meer satellieten. Doordat de panelen bijzonder duur waren en nog geen hoog rendement behaalden, werden ze nauwelijks gebruikt. Vanaf circa 2010 werden de panelen pas betaalbaar voor particulieren. Bovendien lag het rendement rond dat jaar ook stukken hoger dan voorheen. De terugverdientijd van zonnepanelen werd hierdoor korter, waardoor het interessanter werd om ze aan te schaffen.

Het klinkt ontzettend interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Helaas is niet iedere woning geschikt voor zonnepanelen. De woning is bijvoorbeeld niet geschikt voor zonnepanelen wanneer het niet jouw eigendom is. Huur je een woning en wil je toch zonnepanelen? Dan moeten er goede afspraken gemaakt worden met de verhuurder. Daarnaast is een huis zonder eigen dak natuurlijk ook niet geschikt voor zonnepanelen. Een huis zonder eigen dak klinkt wat raar, maar we doelen hier bijvoorbeeld op een appartement in een appartementencomplex. Zo’n appartement heeft geen eigen dak. In dat geval is uw huis natuurlijk ook niet geschikt voor zonnepanelen.

Ben je eigenaar van een woning met een eigen dak? Dan betekent dit niet dat je zonder problemen zonnepanelen kunt plaatsen. Je dak moet namelijk wel geschikt zijn voor de panelen. Om dit te bepalen, moet je allereerst kijken naar de constructie van het dak. Kan deze het extra gewicht van de zonnepaneleninstallatie bijvoorbeeld dragen? Indien dit niet voor problemen zorgt, dien je ook te kijken naar de ligging van het dak en de hellingshoek. Zonnepanelen op een dak op het zuiden hebben het hoogste rendement. Heeft jouw dak een hellingshoek van minder dan 15 of meer dan 45 graden? Dan ligt het rendement lager, wat jouw dak minder geschikt maakt voor zonnepanelen.

Steeds meer Nederlanders overwegen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Een goede ontwikkeling, want op deze manier wordt er zelf stroom opgewekt. Wil jij ook zonnepanelen? Dan hoef je minder energie af te nemen van jouw energieleverancier. Dit is goed voor het milieu en ook voor je eigen portemonnee. Zonnepanelen zijn echter niet altijd even interessant. Zo is de windrichting van je dak bijvoorbeeld van belang. Ligt het dak van jouw woning op het zuiden of het westen? Dan zijn zonnepanelen wel degelijk interessant. De zon staat namelijk lange tijd op deze panelen, waardoor het rendement hoger is dan panelen die op een dak richting het noorden of het oosten liggen. Dit betekent overigens niet dat zonnepanelen geen goede investering zijn wanneer je dak op het noorden of oosten ligt. Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Neem dan contact op met ons.

Wil je zonnepanelen op je dak? Dan ben je bij BespaarPartner aan het juiste adres. De meeste mensen die zonnepanelen willen, adviseren wij om met ons een afspraak te maken. Dit kan bij ons op kantoor of bij je thuis.

Met je zoektocht naar zonnepanelen krijg je ongetwijfeld een groot aantal resultaten. Voordat je begint aan je zoektocht, is het handig om te weten dat er verschil zit in zonnepanelen. Veel mensen hebben hier echter geen weet van. Zo denk je waarschijnlijk dat een zonnepaneel een zonnepaneel is. Die gedachte is op zich ook vrij logisch te verklaren, de panelen lijken van een afstandje namelijk behoorlijk op elkaar. Daarbij komt dat alle zonnepanelen (dag)licht omzetten in energie. Toch zit er wel degelijk verschil in zonnepanelen.

Op het gebied van zonnepanelen hebben de laatste jaren behoorlijk wat ontwikkelingen plaatsgevonden. Dit heeft er onder meer in geresulteerd dat er tegenwoordig verschillende soorten zonnepanelen zijn. Zo kennen we inmiddels zonnepanelen met polykristallijnmonokristallijn en dunne film. Voordat je een weloverwogen keuze kunt maken, moet je weten hoe deze panelen precies werken en wat de verschillen zijn. Je kunt je inlezen op onze website of maak een afspraak met ons om je te laten adviseren.

Bij zonnepanelen draait het natuurlijk allemaal om het rendement. Hoe meer zon, des te hoger het rendement van je panelen. Een hoger rendement betekent automatisch dat je minder stroom af hoeft te nemen van de energieleverancier. Hierdoor dalen je maandelijkse lasten. Het rendement van je panelen kan op bepaalde dagen minder zijn dan normaal. Dit kan komen doordat de zonnecollectoren vies zijn of door verschillende weersomstandigheden.

Wat is rendement?

In de zonne-energie wereld wordt het begrip ‘rendement’ veel gebruikt. Maar wat is rendement nu precies? Het rendement is de opbrengst van de investering. We spreken in de zonne-energie wereld niet van één rendement. Zonne-energie is maatwerk, waardoor ieder systeem een ander rendement heeft. Waarom kan jouw rendement hoger of lager liggen dan dat van je buurman? Dit hangt af van verschillende factoren, namelijk: de kosten van de installatie, de positie van het dak, de hellingshoek van de installatie, schaduwinvallen, het merk of de sterktes in de panelen. Op verschillende zonne-energie websites staat: “Zonnepanelen en zonneboilersystemen zijn van zichzelf al erg rendabel” en dit klopt. Vanaf het moment dat de installatie is aangesloten, levert je investering geld op. Op de door ons ontvangen offerte staat je rendement altijd vermeld.

Zijn zonnepanelen rendabel in Nederland?

Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen in ons land rendabel zijn. Dit komt voornamelijk doordat de zon zich in dit land over het algemeen in het voorjaar en de zomer laat zien. De zon bevindt zich echter ook een groot deel van het jaar achter de wolken. Hierdoor twijfelt menigeen aan het rendement van zonnepanelen. Het is echter een misvatting dat zonnepanelen alleen nut hebben wanneer de zon ook daadwerkelijk schijnt. Het rendement ligt bij een volle zon hoger, maar de panelen wekken ook bij daglicht energie op. Ook deze energie kun je gewoon gebruiken voor de elektrische apparaten in je woning. Zonne-energie is dus zeker wel rendabel in Nederland.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Veel mensen vragen zich af of zonnepanelen in ons land rendabel zijn. Dit komt voornamelijk doordat de zon zich in dit land over het algemeen in het voorjaar en de zomer laat zien. De zon bevindt zich echter ook een groot deel van het jaar achter de wolken. Hierdoor twijfelt menigeen aan het rendement van zonnepanelen. Het is echter een misvatting dat zonnepanelen alleen nut hebben wanneer de zon ook daadwerkelijk schijnt. Het rendement ligt bij een volle zon hoger, maar de panelen wekken ook bij daglicht energie op. Ook deze energie kun je gewoon gebruiken voor de elektrische apparaten in je woning. Zonne-energie is dus zeker wel rendabel in Nederland.
Een laag rendement kan echter ook veroorzaakt worden door het weer. Hieronder lichten we verschillende weersomstandigheden uit.

Zonnepanelen bij bewolking

Het is een misvatting dat zonnepanelen enkel energie opwekken op zonnige dagen. Het rendement ligt hoger wanneer de zon schijnt, maar op bewolkte dagen wekken panelen ook wel degelijk energie op. Denk dus niet dat zonnepanelen alleen in het voorjaar en de zomer nuttig zijn. Dit is namelijk niet het geval. Ook wanneer de zon zich ’s winters schuilhoudt achter de wolken, wekken zonnepanelen wel degelijk energie op.

Zonnepanelen bij onweer

Zo nu en dan kan het hevig onweren in Nederland. Indien er een onweersbui aan zit te komen, pakken donkere wolken zich samen. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor uw zonnepanelen. Waarom? Omdat de lichtintensiteit een stuk lager is als gevolg van de donkere wolken. Aangezien het een stuk donkerder is, ligt het rendement van de panelen ook aanzienlijk lager dan op heldere dagen.

Zonnepanelen bij hagel

Net als bij onweer is het bij hagel vaak ook donker. Logischerwijs is het rendement van de zonnepanelen dan ook lager dan op zonnige dagen. Veel mensen zijn daarnaast bang voor schade aan hun panelen als gevolg van een flinke hagelbui. Dit is echter niet nodig. Zonnepanelen worden namelijk uitvoerig getest, ook op een hagelbui. Zo worden er dikke ijsballen met hoge snelheden op de panelen geschoten. Dit gebeurt op verschillende plekken, zodat men er zeker van is dat zonnepanelen bestand zijn tegen hagel.

Zonnepanelen bij warm weer

Het rendement van zonnepanelen ligt het hoogst op zonnige dagen. Men denkt hierdoor vaak dat de panelen veel energie opwekken op hete zomerdagen. Dit is echter niet het geval. Zonnepanelen wekken juist minder op wanneer ze erg heet zijn. Toch betekent dit niet dat het rendement hoger ligt op koude dagen met veel zon, zoals in de winter. De dagen zijn dan veel korter, waardoor zonnepanelen korter worden blootgesteld.
De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren flink omlaag gegaan. Toch is het nog steeds een flinke investering om je dak vol te gooien met panelen. Gelukkig verdien je de investering op termijn weer terug. Hoeveel jaar het duurt voordat je je geld terug hebt? Dat hangt af van het soort zonnepaneel dat je kiest. Het rendement verschilt namelijk per paneel. Uiteraard wil je de investering in zonnecollectoren zo snel mogelijk terugverdienen. Daarom zoek je vast en zeker naar de zonnepanelen met het hoogste rendement. Maar welke zonnepanelen hebben eigenlijk het hoogste rendement? We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Monokristallijn

Monokristallijn zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst. Dit komt doordat er bij de productie gebruik wordt gemaakt van slechts één kristal. Door dit enkele kristal werken monokristallijn zonnepanelen het beste bij direct licht.

Polykristallijn

Na de monokristallijn zonnepanelen hebben polykristallijn zonnepanelen het hoogste rendement. Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen, wat het lagere rendement bij direct licht verklaart. Bij indirect licht is het rendement van polykristallijn zonnepanelen wel iets hoger dan bij monokristallijn panelen.

Dunne film

Wanneer we kijken naar het rendement van dunne film zonnepanelen, zien we dat dit betrekkelijk hoog is. Waarom deze panelen dan toch op een derde plek staan? Omdat de panelen kleiner zijn dan de andere twee soorten. Om hetzelfde rendement te behalen, moet je dus meer panelen aanschaffen. Dit maakt de aanschaf van dunne film zonnepanelen een stuk duurder.

Zonnepanelen worden vrijwel altijd aangesloten op een groep in de meterkast. Op deze manier kan de energie die jouw panelen opwekken verdeeld worden over je woning. Het is aan te raden zonnepanelen direct op een aparte groep aan te sluiten. Volgens de regels moet een omvormer van 600 watt namelijk een aparte groep hebben. Dit in verband met jouw eigen veiligheid. Doorgaans is een groep in een woning namelijk berekend op maximaal 16 ampère. Indien je de omvormer aansluit op een groep met grote elektrische apparaten kan er veel meer stroom door een groep gaan lopen. Dit kan ervoor zorgen dat er brand ontstaat. Daarom doe je er goed aan zonnepanelen altijd op een aparte groep aan te sluiten.

Zonnepanelen en dubbele meters

In het geval van zonnepanelen kun je kiezen voor een dubbele meter. We zien deze meter steeds vaker terugkeren in woningen in ons land. Het nut van een dubbele meter is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen het stroomverbruik overdag en het stroomverbruik in de avond/nacht en het weekend. Ook wordt de energie die je opwekt met zonnepanelen door zo’n meter apart geregistreerd. Het plaatsen van een dubbele meter kan zinvol zijn. Dit is met name het geval wanneer je doordeweeks tussen 23:00 en 07:00 uur en in het weekend meer stroom verbruikt dan doordeweeks tussen 07:00 en 23:00 uur. Wanneer dit niet het geval is, heeft een dubbele meter niet veel zin. Hoe een dubbele meter wordt ingezet verschilt per energieleverancier.

Zonnepanelen met oude meter

Mensen die nog geen zonnepanelen hebben, hebben vaak nog een oude meter in hun meterkast. Wanneer er panelen op het dak geplaatst worden, wordt deze meter vaak vervangen door een slimme meter. Het is echter niet verplicht om een slimme meter te accepteren. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de oude meter te behouden. Met zo’n oude meter is het niet mogelijk om uw elektriciteitsmeter op afstand uit te lezen. Nadeel van een oude meter is dat niet automatisch aangegeven wordt hoeveel energie er is afgenomen en is teruggeleverd. In het geval van een oude meter wordt dit automatisch teruggedraaid. Hierdoor heb je een minder nauwkeurig overzicht dan met een slimme meter.

Zonnepanelen met slimme meter

Bij de meeste mensen wordt standaard een slimme meter geplaats zodra er zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Het vervangen van een oude meter is niet verplicht, waardoor sommige mensen twijfelen. Toch is het niet verkeerd om te kiezen voor een slimme meter. Zo’n meter maakt het bijvoorbeeld een stuk makkelijker om je energieverbruik in de gaten te houden. Indien je een slimme meter hebt, ontvang je namelijk een maandelijks overzicht waarop de kosten en het verbruik zijn weergeven. Daarnaast krijgen netbeheerders dankzij slimme meters ook inzicht in de hoeveelheid stroom die huishoudens terugleveren. Dankzij deze gegevens kunnen zij het elektriciteitsnet op de juiste manier blijven beheren.

Zonnepanelen zonder slimme meter

Een slimme meter houdt bij hoeveel stroom je verbruikt en opwekt met jouw zonnepanelen. Toch kan het ook slim zijn om zonnepanelen zonder slimme meter te installeren. Dit is zeker het geval wanneer je een oude meter hebt die terug kan tellen. Met zo’n meter kun je immers wel stroom terugleveren aan netbeheerders, maar het is onmogelijk om te registreren hoeveel er teruggeleverd is. Het kan verstandig zijn om de oude meter zeker tot en met 2023 aan te houden. Je kunt dan namelijk nog aanspraak maken op de salderingsregeling. Hierdoor kunt je je eigen verbruik verrekenen met de energie die jouw zonnepanelen opwekken. De verbruikte en opgewekte stroom wordt als het ware tegen elkaar weggestreept. Vanaf 2024 wordt de salderingsregeling geleidelijke afgebouwd. Denk dus goed na alvorens je besluit je oude energiemeter te vervangen voor een slimme meter.

Op je energierekening kun je vinden hoeveel energie je van het net hebt gebruikt en aan het net hebt geleverd. De opbrengst die vermeld wordt op je omvormer of monitoringsapp wijkt altijd af van de opbrengst op je energienota. Dit komt doordat je voor de meter ook energie gebruikt. Wanneer jouw zonnepanelen energie opwekken wordt die elektriciteit eerst gebruikt in je woning. Wanneer er meer elektriciteit wordt opgewekt dan dat er wordt gebruikt, gaat het pas naar het net. Op je energienota staat ook jouw heffingskorting (vermindering energiebelasting). In 2019 was dit nog €373,33. In 2020 is dit verhoogd naar €527,17.

Heb je vragen over opbrengsten? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Bij een zonnepaneleninstallatie kun je ervoor kiezen om optimizers te plaatsen. Een optimizer is in feite niets anders dan een micro-omvormer. Optimizers zijn speciale onderdelen die worden aangesloten op de bekabeling en de omvormer van de installatie. Ze zorgen ervoor dat zonnepanelen afzonderlijk uitgelezen worden. Indien er geen optimizers aanwezig zijn, wordt een zonnepaneleninstallatie als geheel uitgelezen. Dit kan nadelig zijn, bijvoorbeeld wanneer bepaalde panelen (gedeeltelijk) in de schaduw liggen. Nu denk je mogelijk dat het sowieso handig is om optimizers te plaatsen. Dit is echter niet altijd verstandig. Wij raden je alleen aan optimizers te plaatsen wanneer (een deel van) de panelen in de schaduw ligt, of wanneer de panelen in andere lengterichtingen liggen. Optimizers kunnen namelijk behoorlijk prijzig zijn.

Optimizers worden altijd tussen de zonnepaneleninstallatie geplaatst. Alvorens ze worden aangesloten op de centrale omvormer, worden optimizers aangesloten op de kabels van de panelen. Op deze manier kan de extra stroom die wordt opgewekt met optimizers ook omgezet worden in bruikbare stroom.

Zonnepanelen met optimizers

Ga je zonnepanelen op je dak plaatsen? Dan kies je er zelf voor of je deze panelen al dan niet wilt voorzien van optimizers. Om een weloverwogen keuze te maken, is het natuurlijk wel makkelijk om te weten in welke situaties je voor optimizers kiest. Wij raden je aan je installatie te voorzien van optimizers in het geval van een niet-ideale zonsituatie. Hier is bijvoorbeeld sprake van wanneer een deel van je panelen in de zon ligt en het andere deel in de schaduw. Optimizers zijn ook aan te raden wanneer je panelen in verschillende lengterichtingen liggen.

Een ongunstige zonsituatie heeft invloed op het rendement van de panelen. Dit geldt eveneens voor panelen die in verschillende lengterichtingen liggen. Optimizers kunnen je van dergelijke problemen verhelpen. Met deze extra optie worden de panelen namelijk stuk voor stuk uitgelezen. Is er een zonnepaneel dat minder presteert? Dan heeft dit geen gevolgen voor de opbrengst van de overige panelen op je dak. Dit is wel het geval wanneer je je zonnepaneleninstallatie niet voorziet van optimizers.

Zonnepanelen zonder optimizers

Denk je nu dat het altijd verstandig is om een zonnepaneleninstallatie te voorzien van optimizers? Dat kunnen wij ons voorstellen. Toch is het gebruik van optimizers niet altijd aan te raden. Liggen je panelen bijvoorbeeld allemaal in dezelfde lengterichting op het dak? Of is er geen sprake van schaduwvorming op één of meerdere panelen? Dan is het overbodig om je installatie te voorzien van optimizers.

Indien al je panelen evenveel zonden opvangen, is het rendement van de panelen doorgaans even hoog. Het is dan zinvoller om voor een serieschakeling te kiezen met daarbij één omvormer. Je kunt uiteraard alsnog kiezen voor optimizers, maar het voordeel hiervan is te verwaarlozen. Daarbij komt dat een optimizer behoorlijk duur is in de aanschaf.

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Dan wek je stroom op zodra de panelen blootgesteld worden aan zonnestralen. In Nederland schijnt de zon met name in het voorjaar en in de winter. In het najaar en in de winter zijn er zo nu en dan ook zonnige dagen, maar dit zijn er niet veel. Veel mensen denken daarom ook dat zonnepanelen alleen in de lente en zomer stroom opwekken. Dit is echter een misvatting. Het is namelijk niet zo dat er alleen stroom opgewekt wordt op zonnige dagen. Houdt de bewolking het zonlicht tegen? Dan betekent dit niet dat je zonnepanelen helemaal geen stroom opleveren. Ook bij daglicht wekken panelen namelijk stroom op. Doordat zonnepanelen ook stroom opwekken bij daglicht, vragen veel mensen zich af waarom ze geen daglichtpanelen heten. Deze gedachtegang kunnen wij ons voorstellen. De reden dat zonnepanelen geen daglichtpanelen heten, is omdat er ook speciale panelen voor daglicht op de markt zijn. Het verschil zit hem met name in het rendement. Zo wekken zonnepanelen meer op wanneer de zon schijnt dan bij daglicht. Je hebt daarentegen juist weer meer aan daglichtpanelen wanneer de zon niet schijnt of zich verschuilt achter de wolken.

Zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak bent je duurzaam bezig. Zodra de panelen blootgesteld worden aan de zon, wordt er namelijk energie opgewekt. Met behulp van omvormers wordt dit omgezet in stroom die je kunt gebruiken. Het rendement van zonnepanelen is met name hoog in het voorjaar en in de zomer. Dan is het aantal zonuren gewoonweg een stuk hoger dan in de rest van het jaar. In de herfst en winter schijnt de zon immers een stuk minder of bevindt deze zich vaak achter de wolken. Dit wil echter niet zeggen dat zonnepanelen dan geen stroom opwekken. Dit gebeurt namelijk ook al bij blootstelling aan daglicht. Veel mensen denken dat lange, hete zomers goed zijn voor zonnepanelen. Je moet echter weten dat het rendement van panelen een stuk lager is bij hoge temperaturen. Het rendement ligt een stuk hoger op een zonnige, koude dag. Dit komt ’s winters zo nu en dan voor. De dagen zijn dan echter een stuk korter, waardoor het rendement over het algemeen alsnog lager uitvalt dan in de zomer.

Daglichtpanelen

Waar zonnepanelen de laatste jaren aan populariteit gewonnen hebben, zijn daglichtpanelen voor de meeste mensen nog niet zo bekend. Op zich logisch, want ze worden geregeld verward met zonnepanelen. Hoe dit komt? Waarschijnlijk omdat zonnepanelen ook stroom opwekken bij daglicht. Zonlicht is dus niet noodzakelijk om zelf energie op te kunnen wekken. Waarom je dan voor daglichtpanelen zou kiezen? Omdat deze panelen het hele jaar door stroom opwekken. Dit is met zonnepanelen ook het geval. Grote verschil is dat daglichtpanelen aanzienlijk beter presteren bij daglicht dan zonnepanelen. Laatstgenoemde panelen zijn nou eenmaal veel meer afhankelijk van de zon. In de wintermaanden ligt het rendement van daglichtpanelen wel lager dan de rest van het jaar. Dit is echter logisch te verklaren. De dagen zijn dan immers korter, waardoor het minder lang licht is. In het voorjaar en de zomer ligt het rendement van daglichtpanelen echter wel behoorlijk hoog.
Indien je zonnepanelen op je dak wilt plaatsen, moet je de panelen registreren bij je netbeheerder. Dit is verplicht voor iedereen die over zonnepanelen beschikt. De voornaamste reden voor deze registratie is dat er ook in de toekomst een stabiel elektriciteitsnetwerk gegarandeerd kan worden. De registratie van zonnepanelen levert de netbeheerder namelijk waardevolle informatie op. Geregistreerde panelen maken het bijvoorbeeld inzichtelijk waar onderhoud aan of uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk nodig is. Daarnaast wordt in kaart gebracht hoe Nederland er op het gebied van duurzaamheid voor staat. Tot slot zorgt registratie van je zonnepanelen voor veiligheid voor jezelf en voor de monteur. De gegevens van geregistreerde zonnepanelen worden bijgehouden in het Product Installatie Register (PIR), dat is opgericht in opdracht van Nederlandse netbeheerders.

Hoe zonnepanelen aanmelden?

Iedereen die zonnepanelen heeft, is verplicht deze te registreren bij zijn/haar netbeheerder. Probleem is alleen dat lang niet iedereen weet hoe zonnepanelen aangemeld moeten worden. Het aanmelden van de panelen op je dak kan op twee verschillende manieren. Allereerst kun je zonnepanelen zelf aanmelden. Dit doet je via de website www.energieleveren.nl. Via de button op de homepage van deze website kun je direct je zonnepanelen aanmelden op basis van je postcode en huisnummer. Selecteer vervolgens de installatie die naar boven komt en vul op de volgende pagina de benodigde gegevens in. Indien je er zelf niet uitkomt, kunt u uw zonnepaneleninstallatie ook aan laten melden door een installateur.
Zonnepanelen zijn behoorlijk duur in de aanschaf. Ondanks dat het een flinke investering is, kijken maar weinig mensen op of om naar hun panelen. Zodra de installatie geplaatst is, wordt verwacht dat zonnepanelen gewoon hun werk doen. De eerste tijd ervaar je ongetwijfeld geen problemen met de panelen. Na verloop van tijd kan het rendement echter steeds iets lager worden. Veel mensen denken dat dit te wijten is aan de zonnepanelen zelf. Dit kan inderdaad, maar de er iets is wat je zelf kunt doen om het rendement te verhogen. De zonnepanelen moeten zo nu en dan namelijk ook onderhouden worden. Op den duur kan zich vuil ophopen op de zonnecellen. Het merendeel spoelt weliswaar weg door de regen, maar er blijft vaak ook vuil achter. En hoe meer vuil er aanwezig is op de panelen, des te lager het rendement. Wanneer we het hebben over onderhoud van zonnepanelen denken veel mensen aan schoonmaken. Het is echter ook belangrijk om zo nu en dan de staat van uw zonnepanelen te inspecteren. De meeste panelen gaan behoorlijk wat jaren mee, maar er kunnen natuurlijk altijd beschadigingen ontstaan. Zo kunnen de panelen zelf beschadigd raken. Het is echter ook mogelijk dat kabels of omvormers gebreken gaan vertonen. Door uw zonnepanelen regelmatig te controleren, komen dergelijke problemen vroegtijdig aan het licht.

Hoe zonnepanelen onderhouden?

Wil je dat het rendement van je zonnepanelen hoog blijft? Dan is het zaak ze geregeld te onderhouden. Dit kun je doen met behulp van een emmer water met een sopje. Gebruik voor het boenen van de panelen bijvoorbeeld een doekje of een zachte borstel. Ga echter wel voorzichtig te werk. Zonnepanelen bevinden zich doorgaans namelijk op aanzienlijke hoogte. Werk daarom ook altijd met valbeveiliging wanneer je zelf het dak op gaat. Vind je het maar niets om te werken op hoogte? Laat uw zonnepanelen dan onderhouden door een gespecialiseerd bedrijf, zoals de onze.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen worden niet alleen blootgesteld aan zon, maar ook aan regen. Hierdoor denk je mogelijk dat de panelen goed schoon blijven. Het merendeel van de rommel spoelt inderdaad van de zonnecollectoren af wanneer het regent. Dit is echter lang niet altijd het geval. Zo blijft er bijvoorbeeld vaak vogelpoep achter op de panelen. Indien er veel rommel op de zonnepanelen achterblijft, gaat het rendement van de panelen omlaag. De collectoren worden namelijk deels bedekt en wekken daardoor minder energie op. Wil je niet dat je rendement achteruitgaat? Maak de panelen dan regelmatig schoon.

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Om het rendement van je zonnepanelen hoog te houden, moet je ervoor zorgen dat de panelen schoon blijven. Steeds meer mensen zien dit gelukkig in. Probleem is alleen dat het voor de meeste mensen nog een raadsel is wanneer zonnepanelen schoongemaakt moeten worden. Wij raden je aan dit in het voorjaar te doen. Maak je panelen bij voorkeur schoon in maart of april. Waarom juist in deze maanden? In de maanden mei, juni en juli schijnt de zon namelijk volop. Indien uw panelen in die maanden niet schoon zijn, heeft dit gevolgen voor de hoeveelheid stroom die je opwekt. Maak je panelen daarom jaarlijks schoon voordat de zonnige maanden aanbreken.