soorten zonnepanelen
Monokristallijn zonnepanelen
Er zijn veel soorten en merken zonnepanelen op de markt. In grote lijnen zijn er 3 soorten zonnepanelen die het meest geschikt zijn voor de Nederlandse markt: monokristallijn, polykristallijn en dunne film (CIS of CIGS). Hieronder lichten we de monokristallijn zonnepanelen toe.
Naast polykristallijn zonnepanelen zien we op Nederlandse daken ook geregeld monokristallijn zonnepanelen terug. Maar wat is het verschil nu precies? Dat zit hem voornamelijk in het gebruik van kristal in het zonnepaneel. Bij de productie van polykristallijn zonnepanelen worden meerdere losse kristallen per paneel gebruikt. In het geval van een monokristallijn paneel gebruikt men één groot kristal. Dit kristal komt tot stand door het trekken van staven uit siliciumsmelt. De platen die ontstaan als gevolg van het verzagen van de staven, worden gebruikt voor zonnepanelen.
De kleur van de cel is veelal egaal zwart en de elektroden zijn geordend. Dit houdt in dat de panelen beschikken over een zwarte backsheet en met een zwart of zilveren frame. Dit noemt men dan mono full-black zonnepanelen. Deze panelen zijn zeer gewild in verband met de prijs-kwaliteit verhouding, tezamen met de mooie zwarte uitstraling.
Het voordeel van monokristallijn panelen
Doordat monokristallijn zonnepanelen uit slechts één kristal bestaan, doen deze panelen het beter bij direct licht dan polykristallijn panelen. Het verschil in rendement is echter niet bijzonder groot. Wel is, op een zuidelijke oriëntatie met de juist hellingshoek, met monocel zonnepanelen het meeste rendement uit de vierkante meter te halen.
- Beste prijs-kwaliteitverhouding.
- Meer rendement op zuidelijke oriëntatie.
- Doen het goed bij direct licht.
- Mooie uitstraling.
Zonnepanelen met een nóg hogere opbrengst
Naast reguliere monokristallijn zonnecellen zijn er tegenwoordig ook zonnecellen met een nóg hogere opbrengst: mono percium en mono back-contact cellen. De percium zonnepanelen zijn dus voorzien van monocel percium zonnecellen. Deze cellen zijn aan de achterzijde passief gemaakt wat een nóg betere opbrengst genereert. Om deze reden komen deze panelen ook beter uit de testen. Wanneer je op zoek bent naar een high-end paneel, zit je bij de zogeheten back-contact zonnecellen goed.
Deze zonnepanelen hebben de hoogste opbrengsten in de markt. Via een uitgebreider productieproces wordt er een soort honingraat structuur op de achterzijde van de zonnecel geproduceerd. Deze structuur zorgt voor meer contactpunten op de cel, betere geleiding en minder weerstand. Doordat de geleiders (bussbars) dus niet aan de voorzijde van de panelen zitten, is de cel ook geheel egaal van kleur aan de voorzijde.