hoe werkt een zonnepaneel

Werking zonnepanelen

BespaarPartner biedt een breed assortiment zonnepanelen, waardoor wij voor iedere situatie het perfecte zonnepaneel hebben. Maar hoe werkt een zonnesysteem nou precies? We leggen het hieronder voor je uit.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel is een systeem dat zonne-energie omzet in stroom. Een zonnestroompaneel wordt ook wel een zonnepaneel, zonnecel, pv-paneel of PV-systeem genoemd. Deze energie wordt duurzame elektriciteit genoemd door de lange levensduur van minimaal 25 jaar. Zonnepanelen zetten zonlicht om in gelijkstroom. en zonnepaneel is een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Een ander woord voor zonnecel is fotovoltaïsche cel.

De meeste zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Een zonnepaneel is eigenlijk een laag silicium waaraan een laag fosfor aan de bovenkant en onderkant wordt vastgemaakt. Daarnaast zijn er ook zogenoemde dunne film panelen. Deze kunnen onder meer polymeren, quantum-dots en nano antennes bevatten, in alle gevallen, een nóg lichter materiaal.

Van zonnestraal tot de meterkast

Eigenlijk is het erg eenvoudig: een zonnepaneel zet zonnestraling om in stroom. Alleen zonnepanelen op het dak leggen is echter niet voldoende. Zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom op, terwijl de meeste apparaten in ons dagelijks leven werken op wisselstroom, daarom heeft u een omvormer nodig. Een omvormer wordt tussen de zonnepanelen en de meterkast geplaatst. De omvormer dient niet al te ver van de meterkast te worden geplaatst. Bij een zonne-energie installatie zijn alleen zonnepanelen dus niet voldoende. Een complete zonnepaneelinstallatie bestaat behalve uit panelen ook uit omvormer en bekabeling. De opgewekte stroom dat aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, wordt opgeslagen of direct gebruikt.

Het zonnepaneel

Een zonnepaneel bestaat uit meerdere in serie geschakelde zonnecellen. Het proces dat zich in een zonnecel afspeelt heet fotovoltaïsche omzetting. Hierbij wordt zonlicht in elektriciteit omgezet. Op de scheidingsgrens van de p- en n-laag ontstaat een intern elektrisch veld (spanningsverschil). Als er licht op de zonnecel valt dan wordt een (negatief geladen) elektron in de zonnecel losgemaakt en blijft een (positief) gat over. Ontstaat zo’n elektron / gat in de buurt van het intern elektrische veld dan worden deze twee gescheiden, omdat zij een verschillende lading hebben. Hierdoor krijgt de p-laag een positieve lading en de n-laag een negatieve lading.

Door een verbinding tussen beide lagen te maken, gaan elektronen stromen en heeft men dus elektriciteit. Naarmate meer licht op de zonnecel valt, worden meer elektronen vrijgemaakt en is er meer stroom. Het vermogen van zonnecellen wordt uitgedrukt in Watt-piek (WP). Het verschilt per paneel hoeveel WP het paneel op kan wekken. Het WP vermogen van een paneel is niet gelijk aan de daadwerkelijke opbrengst (kWh) van het paneel.